Tadilat Planı Nasıl Yapılmalı

Tadilat resimleri

Tadilat dikkat gerektirir. Konut ve işyeri tadilatların da genellikle pratik ve ucuz yöntemler tercih edilmekte ve birçok ayrıntı atlanmaktadır. Kalitesiz işçiliğin ve ucuz malzemenin ömrü kısa olduğu için de aslında bize daha pahalıya mal olmaktadır.

Konut ya da işyerinin tamamında ya da bir bölümünde tadilat yaptırmaya karar verdiğimizde öncelikli olarak yapılması istenenlerin listesi çıkarılmalıdır.
Tadilat listesinde, yıkım ve onarım gerektiren işler öncelikli olarak listelenmeli, dekorasyona göre yapılması gereken basit işler ise ikincil olarak yer almalıdır. İç Cephe ve Dış Cephe Boya işlemlerimiz ise mümkünse en son sıralara konmalıdır.
Tadilat listesinde yer alan işlerin piyasa fiyatlarını araştırın. Malzeme ve işçilik fiyatları hakkında bilgi edinin. Hedefiniz bütçenize göre mümkün olduğunca kaliteli malzeme ve işçilik ile tadilatınızı yaptırmak olmalıdır.
Ev dekorasyonu ve tadilat işlemlerinde iş planlaması size nakit ve vakit kazandıracaktır. O yüzden iş planlamanız ne kadar iyi olursa tekrar tekrar aynı işlemleri yinelemek zorunda kalmazsınız.
Sizlere Komple Ev tadilatı yaparken kullanabileceğiniz iş planlaması ve dikkat edilecek hususlar ile ilgili bir rehber hazırladık. Eminiz ki bu rehber doğrultusunda hareket ettiğiniz sürece vakitte nakitte sizin olacak. Konut ya da işyeriniz kullanışlı, yaşanılabilir yer olacaktır hem de uzun ömürlü ve kaliteli.
Rehberimizde yer alan iş planlaması sıralaması şu şekildedir;
– Yıkım ve Onarım işleri
– Pencere ve Kapı Doğramaları
– Banyo ıslak zemin ve elektrik-su tesisatı
– Mutfak ıslak zemin ve elektrik-su tesisatı
– Zemin döşemeleri
– Çatı İzolasyonu
– İç Cephe Boya işleri
– Dış Cephe Boya işleri
– Dekorasyon
YIKIM VE ONARIM İŞLERİ
Konut içerisinde yıkılmasını istediğiniz duvar, kapatmak istediğiniz balkon olabilir.
Salonunuz ve mutfağınız bitişik ve ikisi de küçük ve kullanışsız. Arada ki duvarı kemer şeklinde yıkarak açık mutfak bir eve sahip olabilirsiniz. Artık mutfağınız ve salonunuz gözünüze küçük görünmeyecek daha aydınlık bir ortama kavuşmuş olacaksınız.
Yatak odanız küçük ve üstelik hiç kullanmadığınız bir balkona sahip aradaki duvarı kaldırıp, balkonu PVC pencere ile kapatarak büyük ve kullanışlı yatak odasına kavuşabilirsiniz.
Konut içerisinde taşıyıcı kolonlara zarar vermemek kaydı ile ufak yıkım ve onarımlar yapmanız mümkün. Bu tamamı ile sizin evinizden ne istediğinize, nasıl rahat ve huzurlu bir yaşam alanı oluşturmak istediğinize bağlıdır.
Yıkım işlemleriniz de kesim alınacak ve delinecek yerler kolon ve kirişlere denk geliyorsa “KAROT” kesimle yaptırınız. Hilti ve benzeri aletler titreşim oluşturdukları için zararlı ve yasaktır. Binanızın metal ve beton kısımlarının kaynaşımlarına zarar vereceği için yük taşıma ve dayanıklılığını azaltır. Çalıştığınız usta ve ya elemanı bu konuda size ne söylerse söylesin güvenlik için KAROT kesimde ısrarcı olun. Çünkü KAROT kesim dairesel elmas uçlu kesici aletin hızla sürtünmesi ve titreşimsiz olmasından dolayı sağlıklı ve gerçek çözümdür.
PENCERE VE KAPI DOĞRAMALARI
PVC çift camlı pencere ve kapı sistemlerini tercih etmeye çalışmalısınız. Evinizi hem ısı hem de ses yalıtımı açısından büyük ölçüde izole etmiş olursunuz. PVC çift camlı pencere ve kapı sistemleri ile konut içerisinde ki yıllık enerji tüketiminiz %35-40 azalmış olur. Üstelik yıllarca bakım ve onarım gerektirmez.Ancak ahşap doğramalarda her yıl bakım yapmanız gerekmektedir.Ahşap doğramalar da sağlıklıdır ancak zahmetli ve masraflıdır.
PVC pencere ve kapı sistemleri yapımında köpük dolgusunun tam ve muntazam olmasına dikkat edin. Duvar bağlantılarının izolasyon bantları ile kaplanmış olmasını sağlayın. Kapıların altlarının yer döşemesi ile maksimum 1 cm. fark olmalı ve bu farka da kapı altı esnek süpürgeliğin yapılmasına dikkat edin.
BANYO ISLAK ZEMİN VE ELEKTRİK – SU TESİSATI
Banyo ve tuvaletinizde elektrik tesisatı yapılırken boat bulundurmayın ve mümkünse elektrik düğmeleri dışarıda olsun. Banyo da kullanacağınız prizlerin ise sızdırmaz, kapaklı ve topraklı olmasına dikkat ediniz.
Su tesisatınızın yapımın da ise en önemli şey yerde 2 tane yer sifonu bulunması ve akıntı yönünün yer sifonlarına göre olması gerekmektedir. Giden su tesisatınız da esnek hacimsel borular, gelen su tesisatınız da ise plastik ya da metal alaşımlı plastik boruları tercih ediniz.
Lavabo, küvet/duş ve çamaşır makineniz için gelir ve gider su tesisatlarına dikkat edin.
Islak zemin döşemelerinde tavandan gelen seramik derzini zeminde aynı doğrultuda ilerleyip karşı duvarda aynı doğrultu da devam etmelidir. Kısaca simetrik, düzgün ve ölçülü olmalıdır. Kapı ve pencerelerinizin zemin ve duvar döşemeleri ile kotları, girinti ve çıkıntılarının orantılı olması gerekmektedir.
Tavan da hava alması açısından kireç tercih ediniz.
Banyo aksesuar ve ekipmanlarının montajında  su sızdırmazlık ve izolasyonuna dikkat ediniz.
Son olarak mümkünse 15 cm. çapında havalandırma vantilatörü taktırınız. Işık kumandalı havalandırma vantilatörü bulundurursanız ışık yandığında vantilatör çalışacak ve ışık kapatıldıktan 1-2 dk. sonra vantilatör duracaktır. Bu hem banyonuzun havalanmasını sağlayacak hem de şofben gibi gazlı ısıtıcı kullanımında zehirlenmeleri önleyecektir.
MUTFAK ISLAK ZEMİN VE ELEKTRİK – SU TESİSATI
Mutfakta elektrik tesisatı yapılırken ana sigortanızdan 2 ya da 3 sigortayı mutfağınıza ayırın. Mutfak içerisinde çok yüklü elektrik kullanımı olduğu için bu gereklidir. Unutmayın topraklı priz hem sizin hem de elektrikli aletlerinizin güvenliği için önemlidir.
Mutfak  içerisin de elektrik prizlerinin yerlerinin tespitini yapın. Fırın,bulaşık makinesi, buzdolabı,mikrodalga fırın,aspiratör prizlerini unutmayın.Mutfak tezgahının üstünde kullanacağınız prizlerin sızdırmaz,kapaklı ve topraklı olmasına dikkat edin ve küçük ev aletlerinin sayısının ne kadar çok olduğunu göze alarak 2’li yada 3’lü en az 3 takım priz koydurmayı unutmayın.
Mutfak lavabosu  ve bulaşık makinesi için gelir ve gider su tesisatlarına dikkat edin. Mümkünse Lavabonuzun altına yer sifonu yaptırın.
Tabii ki mutfak aksesuar ve ekipmanlarının montajında da su sızdırmazlık ve izolasyonu önemlidir.
Banyo da olduğu gibi mutfak ıslak zemin döşemelerinde tavandan gelen seramik derzini zeminde aynı doğrultuda ilerleyip karşı duvarda aynı doğrultu da devam etmelidir. Kısaca simetrik, düzgün ve ölçülü olmalıdır. Kapı ve pencerelerinizin zemin ve duvar döşemeleri ile kotları, girinti ve çıkıntılarının orantılı olması gerekmektedir.
ZEMİN DÖŞEMELERİ
Odalarınızda ki zemin döşemeleri için birçok alternatifiniz var. Seramik, Fayans, Laminant parke, mermer yada ahşap. Seçiminizi öncelikle zevkinize ve bütçenize göre yapacaksınız. Ancak kalite ve fiyat araştırması yapmalı ve en önemlisi iyi bir usta ile yapılmasını sağlamalısınız.
Zeminin şapının düzgün atıldığına ve zemin döşemelerinin dengeli olarak döşendiğini kontrol etmelisiniz. Bunu su terazisi ile kontrol edebilir ya da ettirebilirsiniz. Zemin döşemeleri ile süpürgelikler arasındaki desen ve dizayn uyumuna dikkat etmelisiniz.
Ayrıca seramik, fayans ve mermerde kullanılan dolgu derzinin rengi görüntü açısında önemlidir ve fazlalıklarının dikkatli ve iyi temizlenmesi gerekmektedir.
ÇATI İZOLASYONU
Piyasa da çeşitli amaç ve koşullara göre çok farklı fiyatta ve kalitede izolasyon malzemeleri bulunmaktadır. Ancak her zaman söylediğimiz gibi Hedefiniz bütçenize göre mümkün olduğunca kaliteli malzeme ve işçilik ile tadilatınızı yaptırmak olmalıdır.
Çatı kaplamada  malzemeleri 3 ana görevi karşılamalıdır. Bunlar kaplama,koruma ve su geçirmeme.Çatı da baca,anten,duvar dipleri ve çatıya çıkış gibi detaylar bulunduğu için  kullanılacak çatı örtüsü ve bu örtü altındaki yalıtımlar çok önemlidir.Isı ve su yalıtımı ile çatı altına su girmesi ve iç-dış hava iletişimi engellenebilir.Ayrıca çatı içerisinde havalandırma ortamının iyi bir şekilde yaratılması ve korunması sağlıklı ve uzun ömürlü bir izolasyon sağlar.
Bodrumunuz varsa; yan duvar ve temel izolasyonunu mutlaka yaptırın
Unutmayın konut izolasyonunuz yetersiz ise yıllık enerji kaybınız %20 civarındadır.
İÇ CEPHE BOYA İŞLERİ
İç cephede yani salon ve odalarda yapılacak boya ve alçıpan işlemleri özen ve dikkat gerektirir. Öncelikli olarak eşyalarınızın üzerini boyadan koruyacak örtü ile örtünüz. Konut boş işe yer döşemelerinizi korumak için örtü kullanınız.
Konutunuz da  tavanlarda alçıpan figürler kullanmayı düşünüyorsanız boyadan önce yaptırmanız gerekmektedir. 2 çeşit alçıpan bulunmaktadır.
Kaynaklı alçıpan daha dayanıklıdır ama ağırdır. Binanıza ekstra yük bindirir.
C yani orijinal denen alçıpan ise uygulaması kolay ve hızlıdır ancak dayanıklı değildir.
Evinizde alçı sıva işi yaptıracaksanız “mastarlı” yani gönyeli ve terazisinde olanını tercih etmelisiniz. Maksimum 2,5-3 cm. alçı kalınlığı uygulanabilir. Duvarlarınızı da önceden 3-4 cm. aralıklarla 0,5 cm. derinlikli ve 1 cm. çaplı tespit çukurları açtırmayı ihmal etmeyin ki alçınız dişli duvara nüfus etsin.
Bütün köşelerinize metal veya plastik köşebent koydurarak zarar görmeden düzgün alçı işlemi yapılabilir.
Duvarlarınızın boya işleminde ise öncelikle duvarlarınızın kirden ve yağdan arınmış olması gerekmektedir. Şayet sızıntı yolu ile kabarmış yerler varsa iyice kazınmalı ve zemin düzlenmelidir. Tabii ki sızıntının kaynağı da bulunarak önlenmelidir.
Duvarlarınızda ki delikler ve düz olmayan yerler dolgu maddesi ile kapatılarak astar atılmalıdır. Astar da size tavsiye edebileceğimiz su bazlı derin astar malzemesi olan tiefengrund. Bu madde duvara boya gibi uygulanarak alçınızın tozunun gitmesine ve iyi sertleşmesine olanak sağlar.Son olarak da boyanızı uygulayabilirsiniz.
DIŞ CEPHE BOYA İŞLERİ
Dış cephe uygulaması zor, pahalı ve zahmetlidir. Bu yüzden uygun kalitede ve fiyatta ama uzun süre dayanıklılık gösteren ve mümkünse izolasyon özelliği olan malzeme kullanmalısınız. Unutmayın uzun süre dayanıklılık derken en az 15-20 yıldan bahsediyoruz.
Dış cephe işlemlerinizi yaptırmak için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar dönemidir. Çok sıcaklarda ve yağmurlu havalarda uygulama zor ve dayanıksız olacaktır. Çünkü sıcakta sıvalar da çatlamalar oluşturacaktır bu da size 1-2 yıl içinde yeni bir dış cephe masrafı çıkartacaktır.
Dış cephe uygulamalarınızda birçok seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlar;
– Isı yalıtım sıva uygulamaları (uygulamaya hazır halde paketler halinde temin edebileceğiniz özel  hazırlanmış malzemelerdir)
– PVC/Vinil Siding, Yalıbaskısı cepheler
– Ahşap cephe kaplamaları
– Tuğla ya da taş görünümlü cepheler
– Alüminyum kompozit panel giydirme cepheler
– Kompakt laminant giydirme cepheler
– Mantolama cepheler
Dış cephe işlerinde uygulama yukarıdan aşağıya doğru olmalı ve bir cephede ki iş bitirilerek sırasıyla diğer cephelere geçilmelidir. Yağmur olukları ve klima tesisatları işlemlerden önce yapılmış olmalıdır.
Dış cephenin boya işleminden önce mutlaka uygun dış cephe macunu çektirilmelidir.
Ve son olarak dış cephe boyanızın seçimini yaparken uzun süreli kullanacağınızı da unutmamalısınız.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir