EVDE TADİLATIN PÜF NOKTALARI

beg-evde-tadilat

Yeni bir eve taşının veya eskisini yeniliyor olun, tadilat işleri hem yorucu hem de bütçeyi zorlayıcı olacaktır.

Evde Tadilat senaryolarına iyimser bir bakış sunan püf poktalarımızla iş yükünüzü az da olsa hafifletmeyi umuyoruz.  İnşaat ve Dekorasyon pazarı giderek büyüyor. Hal böyle olunca yenilenme ve tazelenme de kaçınılmaz oluyor. İster mobilyalarda ister evin mimarisinde değişik yapıyor olun, öncelikle bütçe ve zaman planı yapmanız işlerinizi kolaylaştırır. En önemlisi ise her uygulama ve seçimde söz sahibi siz olun, mimar ya da ustanızla ortak fikirlere varın çünkü o evde yaşayacak olan sizsiniz.

GENEL: Evin içerisinde yaşarken Tadilat yaptırmak, yeni aldığınız boş evde yaptıracağınıza kıyasla oldukça özveri ister. Bu süreçte hayatı kolaylaştırmak için öncelikle bir ihtiyaç listesi hazırlayın. Tüm evi kapsayan bir tadilatsa,Mutfak ve banyodan başlanması sonraki aşamaları kolaylaştırır. Tadilat sırasında ustaların başında durmak istemiyor olabilirsiniz ancak ustalarla birlikte olup onları yönlendirici olmak, sonradan sürprizlerle karşılaşmanızı engeller.

BOYA: Boya yapmadan önce boyanacak alanlar için ne kadar boya gerektiği ve işçilik için birkaç farklı ustadan fiyat alın. Yaptığı işi bilen birilerine danışın. Boya alırken de hazır renk yerine karteladan seçerek renk makinesinde istediğiniz rengi hazırlatabilirsiniz. Ustanızdan uygun ve sağlıklı boyayı öğrenin. Nefes alabilen ve dayanıklı malzemeleri tercih edin. Boyayı daima ihtiyacınızdan fazla alın, bırakın iş bittiğinde elinizde kalmış olsun. Bir gün mutlaka işe yarayacaktır. Örneğin; sonraki tadilatlar veya çocuklardan kaynaklanabilecek zararlara karşı… Duvarda önceden koyu renk varsa ve siz açık renk tercihi yaptıysanız ustanızın duvara boyamadan önce astar vurmasını isteyin. Aksi halde alttaki boya kendini gösterebilir. Boyayı siz yapmıyorsanız ustanızı yalnız bırakmayın.

ZEMİN: Evinizin eski zemin döşemesi değiştirmeye karar verdiniz; öncelikle fiyat kıyaslaması da yapabileceğiniz kapsamlı bir malzeme araştırması yapın. Ahşap, Mermer, Seramik karo, epoksi, laminat, mozaik… En sağlıklı, en kullanışlı ve en ekonomik olana cevap veren yerli ürünleri tercih edin. Menşei belli olmayan sadece ucuz diye kalite standartları eksik ürünlere itibar etmeyin. İnanın malzeme seçimi renkten çok daha önemlidir. Önceki zemininiz sert bir yüzeyse Ahşap geçebilirsiniz, ancak eskimiş ve yıpranmış rabıta sistemse örneğin, yenisi döşenmeden önce eskisinin sökülmesi gerekebilir. İşçilik, zaman ve bütçe açısından bunu da öngörmelisiniz.

ISI YALITIMI: Yeni binanızda dış cephe mantolaması yoksa iç cephe yalıtımı yaptırmak isteyebilirsiniz. Yalıtımı sadece dışa bakan duvarlara, kolon ve kirişlere yaptırın. Genellikle,Yalıtım firmalarının bütçelerine, boyama da dahil olur. Önceden mutlaka sorun, yoksa bütçeye dahil ettirin. Böylece ilave boya masrafından kurtulup evi boyatmış olabilirsiniz.Yalıtım malzemesini kontrol edin ve 2 cm’den ince olmamasına dikkat edin. Strafor üzerine çekilen yapıştırıcı ve astarın nispeten kalın ve pürüzsüz olması önemlidir. Merkezi Sistemevlerde, yalıtım size hakkıyla ısınma imkanı sağlar. Kombi ile ısınıyorsanız da kesinlikle, daha az Doğalgaz faturası ödeyeceksiniz.

DUVAR KAĞIDI: Son yıllarda duvar kağıtlarını yeniden ev dekorasyonunda görmeye başladık. Sahip oldukları teknolojiler, malzeme ve desen çeşitliliği onların bu denli trend olmasını sağladı.
Tüm evi boyamak yerine uygun olduğunu düşündüğünüz bölümleri Duvar Kağıdı ile kaplayabilirsiniz. Ancak yerli ve ithal ürünlar arasındaki fiyat farkına dikkat edin. Bütçeye uyması için internetten de sipariş edebilirsiniz. ÜnlüTasarım markalarının ürünlerini satan birçok firma var ancak uygun olsun diyorsanız İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’na uğrayın. Tek bir duvar kaplayacaksanız seri sonu ürünleri tercih edebilirsiniz. Birleşme çizgilerin sıklığı sizi rahatsız ediyorsa 50 cm yerine 100 cm genişlikteki büyük topları kullanın. Uygulama için en doğru zaman bahar aylarıdır. Uygulamadan sonra ilk 24 saat pencereler kapalı tutulmalıdır.

PENCERE: Evde tadilat başlamışken pencere doğramalarınız da eskiyse, ısı yalıtımı açısından size sıkıntı çıkarmaması için onları da yaptırabilirsiniz.. PVC modelleri ısı yalıtım sebebiyle tercih edebilirsiniz. Bilmelisiniz ki; her model aynı derecede yalıtım sağlamaz örneğin, kayar kapaklı sistemler yalıtım açısından çok da kullanışlı olmayabilir. Ürünün kendisi kadar uygulayıcısının da önemli olduğunu bilmelisiniz. Kaliteli ürün ve iyi usta orantısından vazgeçmeyin. PVC yerine daha sağlıklı ahşap ve alüminyum doğramaları da araştırın. Bütçeniz uygunsa ısı bariyerli modelleri de tercih edebilirsiniz. Cam seçimine de çerçeve kadar dikkat etmelisiniz. Güvenlik açısından çift açılımlı sistemleri öneririz. Artık tektip cam yerine kullanıcının ihtiyaçlarına özel cam seçenekleri sunuluyor; ışık ve ısıyı süzen solar camlar, soğuğu kesen camlar veya ses yalıtımı sağlayan camlar…

İÇ MİMAR: Hiçbiriyle kendim uğraşmak istemiyorum, vaktim de yok zaten diyorsanız; o zaman işi profesyonellere bırakmanızı öneririz. İç mimarınızı seçerken de mutlaka sizi ve hayallerinizi, doğru karşılığı verebilecek birini seçin. Eve girildiği ilk andan anahtarınızı teslim alacağınız son güne kadar aynı iç mimar ile Yol almak istiyorsanız, sohbet etmekten ve çalışmaktan keyif alacağınız bir iç mimar olmalı. Öncelikle, tüm fikir ve hayallerinizi onunla paylaşın, gerekirse hayal panoları hazırlayıp mimarınıza verin ve anlattıklarınız doğrultusunda size alternatifli projeler sunmasını isteyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir